De navigatie van uw webshop gebeurt meestal volgens een categorieboomstructuur zodat de bezoekers van uw webshop snel de gewenste producten kunnen vinden. Indien u in uw kassa een andere logica van categorieboomstructuur gebruikt(e) is het noodzakelijk om deze aan te passen zodat de navigatie op uw webshop op een logische manier werkt voor de bezoeker van uw webshop.
Om de huidige categorieboomstructuur naar een nieuwe om te zetten gaat u best als volgt te werk:
- U begint met het bedenken van een logische categorieboomstructuur vanuit het standpunt van de bezoeker van uw webshop.
Hiervoor houdt u nog even geen rekening met de categorieën en de huidige structuur zoals u ze momenteel in uw kassa gebruikt. En gelieve ook geen merken als categorieën te gebruiken.
Indien u de categorieën als hoofdnavigatie in uw webshop wil gebruiken dient u rekening te houden met de gewenste layout en de beschikbare schermruimte. Alnaargelang de lengte van de categorienamen raden wij u aan maximaal een 7-tal hoofdcategorieën te gebruiken, aangezien de hoofdnavigatie meestal horizontaal getoond wordt en wanneer u gebruik maakt van lange hoofdcategorienamen of veel hoofdcategorieën dan kan de hoofdnavigatie op 2 lijnen getoond worden wat meestal een ongewenst effect zal hebben voor de rest van de layout.
Voor de boomstructuur raden wij maximaal 4 subniveau's aan en het aantal subcategoriën van 1 'parent'-categorie is onbeperkt aangezien deze meestal verticaal in een lijst getoond worden waardoor dit geen nadelige gevolgen heeft voor de layout.
Bij het bedenken van de nieuwe structuur houdt u rekening met alle categorieën die u verkoopt en eventueel in de toekomst van plan bent te gaan verkopen.
- Wanneer u klaar bent met het uitdenken van de nieuwe categorieboomstructuur geeft u elke categorie een unieke code.
Opgelet!
Deze unieke code bevat tevens de informatie over de 'parent'-categorieën en de volgorde van de betreffende categorie onder zijn directe 'parent'-categorie. deze unieke code is dus niet zomaar te kiezen maar dient een bepaalde logica te volgen.
Het laatste karakter bepaalt de volgorde van de desbetreffende categorie binnen zijn directe 'parent'-categorie en alle voorgaande karakters bepalen tot welke 'parent'-categorie(ën) de desbetreffende categorie behoort.
Tip!
Om het makkelijker te maken om later categorieën toe te voegen raden wij aan om steeds een aantal karakters over te slaan tussen categorieën. Wanneer u bvb. 2 karakters overslaat kan u later steeds nog 2 categorieën toevoegen zonder verdere aanpassingen te moeten doen. De gebruikte karakters worden dan in eerste instantie bvb.: 123456789ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZVoorbeeld
Categorieën met een code van 1 karakter zijn steeds hoofdcategorieën:
1 - Huis
4 - Tuin
7 - Dier
A - Kleding
D - Speelgoed
Categorieën met 2 karakters zijn steeds directe subcategorieën (2e niveau) van een hoofdcategorie waarbij het eerste karakter verwijst naar de 'parent'-categorie:
A - Kleding
A1 - Mannen
A4 - Vrouwen
A7 - Kinderen
Categorieën met een code van 3, 4 of 5 karakters zijn steeds subcategorieën, respectievelijk van het 3e, 4e of 5e niveau waarbij alle karakters (behalve het laatste) verwijzen naar de 'parent'-categorieën:
A - Kleding
A1 - Mannen
A11 - Ondergoed
A14 - Broeken
A141 - Lange broeken
A144 - Korte broeken
A17 - Hemden
A171 - Lange mouwen
A174 - Korte mouwen
A1A - Pulls
A1D - Schoenen
A1G - Jassen - Wanneer u uw nieuwe categorieboomstructuur hebt voorzien van de nodige unieke codes voor elke categorie kan u deze beginnen in te voeren in PYA. Hiervoor vergelijkt u de bestaande categorieboomstructuur met de nieuwe.
Bestaande categorieën die u wil blijven gebruiken geeft u de nieuwe unieke code in Wijzigen artikelnummer/-groepP9395
.
Nieuwe categorieën voegt u toe in Beheer artikelgroepenP1412
.